T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / MERKEZ - Bitlis Güzeldere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ebeveyn Veli e-Bülteni

Ergenlik özellikleri ve iletişim, velinin ergen ergen karşısındaki tutumu

Ergenlik döneminde birey hem bedensel, hem ruhsal, hem de toplumsal alanda değişime ve dönüşüme uğrar. Ergenlik dönemi, kişinin kökten bir değişim geçirdiği ve aslında en çok da ailesine ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Gençliğe atılan bu ilk adımda hem fiziksel, hem duygusal, hem cinsel hem de sosyal değişimler söz konusudur.

Genel davranış özellikleri: Duyguları ve davranışları tutarsızdır. Gürültülü müziğe bayılır.  Süse ve giyime düşkünlük gösterir. Bir sivilceyle gün boyu uğraşır, kaygılanır. Kulaktan dolma ya da ödünç alınmış görüşler savunur. Büyüklerle tartışmaya girişir. Bunu yaparken ana babasına aykırı gelen düşünceler ileri sürer. Ana babasını eleştirmek fırsatını kaçırmaz. Ayna karşısında çok vakit harcar, Arkadaşları her şeyden önemlidir. Karşı cinse ilgi duyar. Âşık olur, duygularını ifade edemez. Sürekli Hayal Kurar, Tedirgin ve Huzursuz Olur. Yalnız Kalmak İster, Çalışmaya Karşı İsteksizdir. Dikkati dağınıktır. Evde kalmak istemez, Beslenmesi düzensizdir.

Velinin Ergen Karşısındaki Tutumu:İyi dinlemeli. Karar vermelerine destek, yardımcı ya da teşvik verici olunmalı. Arkadaş kazanmalarına destek olunmalı. Davranışlarla örnek olunmalı. Problemleri çözme yolları gösterilmeli. Yetenekleri ortaya çıkarılmalı. İletişim yetişkin tarafından başlatılmalı. Gencin savunduğu konularda gereksiz sürtüşmeye girilmemeli. Gencin çileden çıkarıcı davranışları karşısında öfkelenmemeli, küçültücü sözlerden kaçınılmalı. Nerde bizim gençliğimiz, nerde şimdiki gençlik!!! Bizim zamanımızda... "Benim gençliğimde" diye başlayan söylevlerden kaçınılmalı. Gencin iniş çıkışları ve bocalamaları karşısında soğukkanlı davranılmalı. Kıyaslanmamalı, kendileriyle yarışmaları sağlanmalı. Gayret gösterdiği zaman zayıf bile olsa desteklenmeli. Arkadaşlarıyla gittikleri ortamlar ziyaret edilmeli.  Arkadaşlarının aileleriyle tanışılmalı. Akşamları dışarıya çıkmalarını her zaman izin verilmemeli, nereye, kimlerle gideceğini, ne zaman döneceği sorulmalı, söylediği saatte gelmesi gerektiği belirtilmeli. Kendi kendisiyle de savaşan bir gence tutarlı davranılmalı. Ters tepki gösterilmemeli. Yaşına uygun sorumluluk verilmeli, giyim kuşamını seçmesi ona bırakılmalı. Olumlu davranışları övülmeli ama göklere çıkarılmamalı. Başarısızlıklarında anlayışlı olmalı ama oturup onunla sızlanmamalı. Baskıcı davranışlar sergilenmemeli.

ERGENLİK DÖNEMİNDE AİLE İÇİ İLETİŞİM

 

 

Ergenlik dönemi pek çok değişimin ve gelişimin

aynı anda yaşandığı, çocuk açısından hem baş edilmesi gereken gelişim

ödevlerini hem de

tecrübelerini zenginleştirdiği süreci ifade eder. Bu

fırtınalı süreçteki duygu, düşünce ve davranış

değişiklikleri kimi zaman ebeveyn ve ergen arasında

iletişim problemlerine neden olmaktadır.

 

İnsanların ve ailelerin birbirleriyle ilişkilerini sürdürebilmelerinin anahtarı etkili iletişimdir. Sağlıklı bir iletişim için iyi bir dinleyici olmanın yanında nasıl bir tutum sergilendiği de oldukça önemlidir. Ergenlik döneminde birçok aile çocuğunun kendileriyle bir şey paylaşmadığını, her şeyi gizlediğini; çocuklar ise ailelerinin kendilerini dinlemediğini, anlamak istemediklerini, kızdıklarını ve sürekli nasihat verdiklerini belirtiyor. Ergenlerle adeta bir ‘’iletişim dansı’’ yaparak süreci sağlıklı yürütebilmek için sizlere yardımcı olacak küçük ipuçlarını paylaşmak istiyorum:

1. İyi bir dinleyici olun, onlara güvenin.

2. Nasihat vermekten kaçının, anlamaya ve yardımcı olmaya çalışın.

3. Ben      dilini      kullanın,     yargılayıcı             ve          suçlayıcı ifadelerden uzak durun.

4. Ebeveyn-çocuk ilişkisi ile arkadaş-arkadaş ilişkisini birbirine karıştırmayın.

5. Anne ve baba olarak davranışlarınızda tutarlı olun ve çocuğunuza model olduğunuzu unutmayın.

6. Beraber kaliteli etkinlikler yapın ve ailecek nitelilikli vakit geçirmeye çalışın.

 

 

                                                                                                                                                                                        

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.05.2024 - Güncelleme: 06.05.2024 11:28 - Görüntülenme: 50
Kaynak: https://terapotikakademi.com/2021/03/01/ebeveynakademiveliebulteni3sayiergenlikveebeveynlik/
  Beğen | 0  kişi beğendi